مانومتر چیست؟ مانومتر وسیله ای است که برای اندازه گیری فشار در نقطه ای از سیال، از طریق متعادل کردن ستون سیال استفاده می شود. مانومتر یک ابزار دارای درجه بندی بوده که اغلب برای اندازه گیری میزان فشار درون یک مایع و یا گاز به کار می رود.
آشنایی با الکتروگیربکس هلیکال
روش کار مانومتر
مانومترها اغلب به شکل یک لوله u شکل بوده که دارای یک نمایشگر عقربه ای با اعداد خوانا می باشند. اغلب مانومتر ها دارای دو نوع مایع در درون لوله خود هستند که این مایع می تواند آب و یا جیوه باشد.اگر مایع درون لوله مانومتر جیوه باشد، به آن مانومتر جیوه ای و اگر درون لوله مانومتر آب باشد، به آن مانومتر آبی گفته می شود. مانومتر یک دستگاه ساده و ابتدایی، اما بسیار موثر است که برای اندازه گیری فشار استفاده می شود.به طور کلی یک انتهای لوله مانومتر باز می ماند و مستعد فشار اتمسفر است، در حالی که شیلنگ مانومتر از طریق مهر و موم محکم به منبع فشار اضافی متصل می شود.
مانومتر معمولاً به فشار گاز مرتبط است، اما برخی از انواع مانومترها نیز می توانند برای اندازه گیری فشار اعمال شده توسط مایعات نیز مورد استفاده قرار گیرد. از آنجایی که گیج فشار مانومتر فاقد قطعات مکانیکی است، به حداقل تعمیر و نگهداری نیاز دارد و بسیار دقیق است.
آشنایی با الکتروگیربکس شافت مستقیم
اصل کار مانومتر چیست؟
اصل کار مانومتر سنجش فشار گاز یا مایع است. تعادل هیدرواستاتیک نشان می دهد که فشار یک مایع در حال سکون در هر نقطه از آن مایع یکسان و برابر است.به عنوان مثال، اگر هر دو انتهای لوله U به اتمسفر باز بماند، فشار در هر طرف برابر خواهد بود. در نتیجه سطح مایع سمت چپ اندازه همان سطح مایع سمت راست خواهد بود.در این صورت تعادل در مایع برقرار است. با این حال، اگر یک سر لوله U به اتمسفر باز بماند و دیگری به منبع گاز/مایع اضافی متصل شود، فشارهای متفاوتی ایجاد می شود.
آشنایی با منبع تحت فشار امرا
انواع مانومتر
مانومترها انواع مختلفی دارند، که شامل مانومتر استاندارد U شکل، مانومتر اندازه گیری لوله بوردون، مانومتر روغنی، مانومتر عقربه ای و مانومتر دیجیتال می شوند.
اگر میخواهید با خواص ماسک و بخور بابونه برای لک صورت آشنا شوید مقاله مربوطه را مطالعه نمایید.
مانومتر u شکل
مانومتر U شکل از مواد فولادی یا آلومینیومی ساخته شده است. درجه بندی آن بر حسب میلی متر یا در برخی مانومترها درجه بندی به کیلو پاسکال وجود دارد. این نوع مانومتر از ساده ترین مانومتر ها به شمار می آید. کاربرد مانومتر u شکل همانند اساس کار دستگاه های فشارسنج بوده و نمی تواند مقادیر پایین فشار را اندازه گیری نماید.
اگر می خواهید در خانه خود دستگاه کسیژن ساز داشته باشید و یا حتی دارید به شما پیشنهاد می کنم مقاله معایب دستگاه اکسیژن ساز را مطالعه کنید.
مانومتر لوله بوردون
مانومترهای لوله بوردون شامل یک لوله بوردون (لوله دایره ای) هستند. یک نقطه پایانی به فشاری که باید اندازه گیری شود وصل می گردد و نقطه پایانی دیگری بسته است. کاربرد مانومتر بوردون اغلب برای آن دسته از رسانه های مایع، جامد و یا گازی است که احتمال منفجر شدن، یخ زدن و متبلور شدن در آن ها کم است.
مانومتر دیجیتال
با گذشت زمان و پیشرفت علم، مانومتر های ساده جای خود را به مانومتر های دیجیتال داده اند. در این نوع مانومتر ها به جای مایعات از مبدل های فشار برای تعیین میزان فشار موجود در سیالات استفاده می شود. این نوع مانومترها دارای یک بخش الاستیک هستند که بر اثر فشار تحریک شده و تغییر می کنند. این تغییر همان سیگنال های الکتریکی بوده که به وسیله آن میزان فشار نمایان می شود. مانومتر دیجیتال همان کار مانومترهای استاندارد آنالوگ را انجام می دهد، اما به جای مایع از یک مبدل ساز فشار استفاده می کند.
سمت کشیده مبدل، سطوح فشار را شناسایی می کند و انرژی را به سیگنال تبدیل کرده و به سرعت یک عدد را روی یک صفحه نمایش دیجیتال ارائه می دهد. این مبدل ها به سه دسته پارامتر های خازنی، پارامترهای مقاومتی و پارامتر های القایی تقسیم بندی می شوند.
پارامتر های خازنی میزان فشار سیالات را برحسب تغییر شکل دو خازن ارائه می دهد.
پارامتر های مقاومتی بر حسب تغییر شکل فشار، سنجیده می شوند.
پارامترهای القایی از تغییر شکل قسمت القایی مانومتر اقدام به ارائه میزان فشار می نمایند.
کاربرد مانومترهای دیجیتال در صنعت بسیار تاثیر گذار است.مانومترهای دیجیتال معمولی شامل یک سیستم نظارت، نظارت بر فشار گاز و سیستم های کمپرسور نظارت هستند.
مانومتر عقربه ای
یکی از رایج ترین انواع مانومتر که در صنعت و در موارد پزشکی بسیار مورد استفاده قرار می گیرد، مانومتر عقربه ای یا آنالوگ می باشد. این نوع مانومتر ها دارای یک صفحه عقربه ای و یک ورودی بوده که فشار وارده بر سیالات را به صورت مکانیکی اندازه گیری نموده و با چرخش عقربه بر روی صفحه خود میزان عدد حاصله را نمایش می دهند. این نوع مانومتر ها دارای دو مدل عقربه ای خشک و عقربه ای روغنی هستند که مانومتر عقربه ای روغنی دارای مکانیسم ساده تری می باشد.
کاربرد مانومتر آنالوگ در پزشکی بسیار منحصر به فرد بوده و اغلب برای تعیین فشار کپسول اکسیژن مورد استفاده قرار می گیرد.اگر به دنبال خرید اکسیژن ساز هستید به صفحه اکسیژن ساز قابل حمل مراجعه نمایید.
مانومتر شیبدار/عمودی
دستگاهی بسیار دقیق است که مخصوصاً برای اندازه گیری دقیق فشارهای دیفرانسیل پایین تولید می شود. حفره شیبدار، امکان تعیین چندگانه حرکت مایع را در بخش پایینی بحرانی محدوده فراهم می کند.
کاربرد مانومتر چیست؟
استفاده از مانومتر مزایای زیادی دارد.یکی از مهم ترین مزایای مانومتر که باعث رضایت افراد از کاربرد مانومتر شده است، دقت بالا و حساس بودن این دستگاه به کوچکترین تغیرات فشار است.حتی زمانی که لرزش وجود دارد، لازم نیست نگران هیچ مشکلی باشید.کاربرد مانومتر برای اندازه گیری فشار دیفرانسیل پایین و هم برای فشار بالا بخصوص در صنعت بسیار مهم می باشد.
کاربرد مانومتر در صنعت چیست؟
اولین کاربرد مانومتر در صنعت، اندازه گیری فشار استاتیک و همچنین خلا است.
دومین کاربرد مانومتر در صنعت برای اندازه گیری میزان فشار دستگاه های جوشکاری بوده که کاربر می تواند به صورت ایمن و بدون هرگونه خطری از دستگاه های جوشکاری استفاده نماید.
از دیگر کاربرد مانومتر به موارد زیر می توان اشاره نمود:
10 کاربرد مانومتر در صنعت:
1. برنامه های نظارت بر فشار گاز و هوای کمپرسور
2. نظارت بر فشار تعمیر و نگهداری سیستم HVA.
3. اندازه گیری های فیزیولوژیکی از جمله فشار خون و جریان سیال
4. وضعیت پایش هواشناسی و آب و فاضلاب
5. معدن و کشاورزی
6. حمل و نقل
7. صنعت برش و کمپرسور و پمپ
8. پاستوریزاسیون
9. مبدل های حرارتی
10. همگن سازی
مانومتر U-Tube چگونه کار می کند و کاربرد مانومتر U-Tube چیست