پمپ پیستونی

پمپ پیستونی

پمپ پیستونی یکی از پرکاربردترین و قوی‌ترین پمپ‌ها است که برای کاربردهای مختلفی در صنایع استفاده می‌شود. این پمپ از نوع پمپ‌های جابجایی مثبت است و همان‌طور که از اسم آن مشخص است با حرکت روبه‌جلو و عقب پیستون، سیال پمپاژ می‌شود. این پمپ ویژگی‌های منحصربه‌فردی مانند بازه دبی و فشار بسیار گسترده دارد که آن را برای کاربردهای بسیاری مناسب می‌سازد.

عملکرد پمپ پیستونی:

طرح‌های متعددی برای این پمپ‌ها ساخته‌شده است. هرکدام از این طرح‌ها ویژگی‌های متفاوتی داشته و برای کاربرد خاصی مناسب است. به همین دلیل بررسی ساختار هرکدام از این طرح‌ها برای انتخاب و استفاده‌ی درست از این پمپ الزامی است. در ادامه ساختمان کلی و روند چند پمپ متداول را بررسی می‌کنیم.

1- پمپ پیستونی محوری:

در این نوع پمپ تعدادی پیستون به‌صورت متداول 9 عدد در نظر گرفته‌شده و فقط از تعداد پیستون فرد استفاده می‌شود. در پمپ محوری دو نوع طراحی پیستون با جابجایی ثابت و پیستون با جابجایی متحرک وجود دارد. در نوع پیستون با جابجایی ثابت شفت توسط الکتروموتور یا موتور احتراق داخلی توان لازم مجموعه را تأمین کرده و دوران می‌کند. پیستون‌ها، بلوک سیلندر و صفحه‌ی زاویه‌دار توسط شفت به حرکت درمی‌آیند. پیستون‌ها به‌وسیله‌ی مفصل توپی به صفحه‌ی زاویه‌دار متصل می‌باشند و از طرف دیگر در داخل بلوک سیلندر قرار دارند.

به همین دلیل با دوران صفحه‌ی زاویه‌دار به سمت جلو و عقب حرکت می‌کنند. زمانی که فضای خالی در بلوک سیلندر به بیشترین مقدار خود می‌رسد و پیستون شروع به حرکت به سمت جلو کرده و با باز شدن دریچه خروجی، مایع به بیرون پمپاز می شود. بعد از این فرآیند با برگشت پیستون به سمت عقب، مکش ایجاد شده و مایع از ورودی به داخل پمپ حرکت می‌کند. تمام پیستون‌ها این فرایند را طی می‌کنند و بدین ترتیب مایع را منتقل می‌کنند.

در نوع پیستون با جابجایی متحرک، بلوک سیلندر و پیستون‌ها دوران نمی‌کنند و تنها حرکت پیستون‌ها، حرکت به سمت جلو و عقب است. همان‌طور که در شکل زیر مشاهده می‌شود، با دوران شفت و صفحه‌ی زاویه‌دار، فاصله‌ی صفحه با بلوک سیلندر تغییر می‌کند و این تغییر فاصله پیستون‌ها را به سمت جلو یا عقب حرکت می‌دهد. ادامه‌ی فرایند کار شبیه به حالت قبل است.

در پمپ‌های پیستون محوری می‌توان با تغییر زاویه‌ی شفت و پیستون‌ها به‌جای صفحه‌ی زاویه‌دار از صفحه‌ی صاف استفاده کرد. در این صورت همان تأثیر صفحه‌ی زاویه‌دار اعمال خواهد شد. به این نوع پمپ، پمپ پیستونی محوری با محور خمیده گفته می‌شود. عملکرد و اصول کار این پمپ هیچ تفاوتی با پمپ‌های قبلی ندارد.

2- پمپ پیستونی شعاعی:

در این نوع پمپ، شفت اصلی روتور را به دوران وادار می‌کند. روتور این نوع پمپ جسمی است که محور دوران آن با محور دوران شفت فاصله دارد. به همین دلیل با دوران شفت، روتور دور شفت چرخیده و با هر چرخش به بلوک سیلندر هر پیستون نزدیک شده و سپس از آن دور می‌شود. روتور بسته به سازنده می‌تواند اشکال مختلفی داشته باشد. در شکل زیر به علت استفاده از پنج پیستون از یک روتور پنج‌ضلعی استفاده‌شده است.

برای درک عملکرد پمپ، پیستون بالایی را در نظر بگیرید. زمانی که روتور در بالاترین موقعیت خود قرار دارد فاصله‌ی محفظه‌ی پیستون در حداقل مقدار قرار دارد و وقتی روتور شروع به دوران به‌صورت ساعت‌گرد می‌کند، این فاصله شروع به بزرگ‌تر شدن می‌کند. در این موقعیت، سیال به داخل پیستون مکیده شده و پس از رسیدن روتور به پایین‌ترین موقعیت خود و حرکت به بالا، پیستون شروع به حرکت به سمت بالا کرده و فشار سیال را افزایش می‌دهد. در این حالت دریچه‌ی خروجی بازشده و سیال پمپاژ می‌شود.

مزایای پمپ پیستونی:

این پمپ‌ها بازه فشار گسترده‌ای را در خروجی ایجاد می‌کنند. حتی در برخی موارد مانند برش با جت آب فشار بسیار بالا توسط این پمپ ایجاد می‌شود. این فشار حتی به 2000 بار نیز می‌رسد. در پمپ پیستونی فشار بدون تأثیر بر دبی سیال کنترل‌پذیر است. تغییرات فشار و دبی نیز تأثیر کمی در کاهش راندمان پمپ دارند. همچنین پمپ پیستونی با طراحی شیر مناسب می‌تواند سیالات با لزجت بالا، انواع دوغاب و مواد خورنده را پمپاژ کند.

پمپ پیستونی با نگهداری مناسب، طول عمر بالایی دارد و می‌تواند مدت‌زمان طولانی وظایف خود را به‌درستی انجام دهد و برای بسیاری از صنایع، جزئی ضروری محسوب می‌شود و یک شاهکار طراحی مهندسی است. این پمپ دهه‌های بسیاری در صنایع مورداستفاده قرارگرفته و امتحان خود را پس داده‌است.

معایب پمپ پیستونی:

در پمپ پیستونی هزینه‌ی استفاده و نگهداری بالاست. این پمپ نیاز به مراقبت مستمر دارد. به دلیل پیچیدگی طراحی، قطعات باید مکرراً بررسی شوند. روغن‌کاری این پمپ نیز بسیار مهم است چراکه بدون روغن‌کاری مناسب، قطعات به‌سرعت ساییده خواهند شد. همچنین هزینه‌ی اولیه این پمپ نیز بالا است. برای استفاده در مدت‌زمان طولانی، این پمپ هزینه‌ی مناسبی خواهد داشت اما برای زمان کم توجیه اقتصادی پایینی دارد. این پمپ‌ها معمولاً به دلیل نوع طراحی و قطعات، سنگین و با حجم زیاد هستند. این پمپ بیشتر برای سیالات با لزجت کم مناسب است. جریان خروجی نیز همراه با نوسان است.

پمپ پیستونی

فروش پمپ پیستونی :

پمپ پیستونی جزئی جداناپذیر از صنعت است که به دلیل ویژگی‌های منحصربه‌فردش، کاربردهای مخصوص خود را دارد. سایزها و انواع مختلف این پمپ بازه دبی و فشار زیادی را برای انتخاب مصرف‌کننده فراهم می‌کنند. طول عمر زیاد باعث شده است که این پمپ به یکی از پمپ‌های متداول فروشندگان تبدیل شود.

اگرچه هزینه‌ی اولیه‌ی پمپ بالاست و نیاز به نگهداری و بررسی زیادی دارد، این پمپ می‌تواند برای صنایع مختلفی به کار رود. بیشترین استفاده‌ی این پمپ برای انتقال سیالات با لزجت پایین مانند آب، روغن‌ها و رنگ‌ها و مواردی که نیاز به فشار بالا است، می‌باشد.

قیمت پمپ پیستونی :

جهت خرید پمپ پیستونی و مشاوره تخصصی با کارشناسان فروش شرکت پاسارگاد صنعت با شماره 02133900081 تماس حاصل فرمایید.